Relatiile de cuplu sunt dificil de intretinut. O legatura armonioasa pe termen lung presupune eforturi constiente din partea ambilor parteneri, in conditiile in care fiecare isi are propriile dorinte si nevoi. Pentru ca relatia sa dureze, este important sa inveti sa eviti cateva greseli. Descopera 10 dintre lucrurile care dauneaza relatiei tale in randurile urmatoare!
1. Banii
Unul dintre cele mai frecvente motive de disputa intr-o relatie pe termen lung este acela al banilor. Lucrurile devin cu adevarat complicate atunci cand unul dintre parteneri este econom, iar celalalt, cheltuitor. Perceptia asupra banilor poate fi diferita, insa este important sa eviti sa cataloghezi parerea partenerului/ei tau/tale ca fiind ridicola sau gresita doar pentru ca tu nu o impartasesti.
2. Lipsa de comunicare
Doar pentru ca discuti in fiecare zi vrute si nevrute cu jumatatea ta nu inseamna ca si comunicati. Comunicarea reala se refera la aspecte ceva mai profunde, cum ar fi problemele fiecaruia si capacitatea amandurora de ascultare si intelegere a acestora.
Pentru a evita lipsa de comunicare, invata sa asculti ceea ce are celalalt de spus si alege-ti cuvintele cu grija atunci cand iti comunici propriile nemultumiri. In plus, nu evita sa discuti doar pentru a te feri de o eventuala cearta – pentru ca relatia sa functioneze, este esential ca ambii parteneri sa fie capabili sa iti exprime nevoile, nemultumirile, dorintele, inainte ca acestea sa se transforme in frustrari.
3. Lipsa angajamentului
Lipsa angajamentului este o problema care poate aparea la mai multe niveluri. Astfel, pentru ca relatia sa functioneze, este important ca atat tu, cat si partenerul/a tau/ta sa fiti dispusi sa munciti pentru ca legatura voastra sa fie asa cum va doriti, dar sa nu uitati niciunl dintre voi sa aveti grija de propria persoana, cat si de celalalt. Atunci cand pretinzi ca jumatatea ta sa iti ofere ceva, fii pregatit/a sa ii oferi si tu exact acelasi lucru!
4. Monotonia
O data cu trecerea timpului, rutina apare in viata oricarui cuplu. Acest fenomen este firesc, insa trebuie combatut pentru a asigura longevitatea relatiei. Intr-adevar, rutina se refera si la acele obiceiuri placute pe care le aveti si care ajuta la consolidarea legaturii emotionale dintre voi, insa, contracareti efectele nocive continuand sa va faceti surprize unul celuilalt si venind cu idei noi pe plan sexual, spre exemplu, chiar si la cativa ani de la prima intalnire.
5. Gelozia
Gelozia si sentimentul ca partenerul/a este proprietatea ta iti pot strica relatia mai repede decat ai putea crede. Oricat de mult ti-ai dori sa crezi ca aceste sentimente sunt indreptatite, in lipsa unor motive reale – caz in care ar trebui oricum sa renunti la relatie – invata sa le controlezi si chiar sa le elimini, intrucat nu sunt decat niste porniri nocive. Aminteste-ti ca o relatie de iubire se bazeaza pe incredere, prin urmare permite-i celuilalt sa aiba viata pe care si-o doreste si nu mai incerca sa il/o controlezi.
6. Critica in exces
La inceputul relatiei, cand esti indragostit/a, ai tendinta sa nu vezi sau sa omiti intentionat defectele celuilalt. Pe masura ce timpul trece, acestea devin mai evidente, iar de aici pana la critica in exces nu mai este decat un pas. Intr-adevar, este indicat sa iti exprimi nemultumirile, insa este vital felul in care o faci: nu confunda comunicarea deschisa cu critica dura! Orice ai avea de spus, asigura-te ca folosesti un ton adecvat si ca nu ii faci reprosuri celuilalt.
7. Lipsa intimitatii
O alta problema care poate interveni intr-o relatie pe termen lung, corelata cu rutina care se instaleaza treptat, este lipsa intimitatii. Chiar daca sexul nu este cel mai important aspect al unei relatii, acesta nu trebuie ignorat, fie si doar prin prisma faptului ca asigura un echilibru care, odata rupt, poate crea probleme serioase. Daca viata voastra sexuala nu mai este la fel de interesanta ca la inceputul relatiei, depuneti eforturi pentru a remedia aceasta situatie: discutati, gasiti idei de condimentare a activitatii sexuale, etc.
8. Lipsa compromisurilor
Pentru ca o relatie presupune ajustarea la nevoile si dorintele celuilalt, uneori va trebui sa iei niste decizii destul de dureroase. Compromisurile sunt esentiale intr-o relatie, iar lipsa lor poate determina probleme grave. Chiar daca amandoi aveti nevoie de spatiul personal si de un anumit grad de libertate, important este sa invatati sa va ascultati reciproc si sa cedati in favoarea dorintelor celuilalt, atunci cand este cazul.
9. Lipsa incredere in sine
Nu degeaba se spune ca trebuie sa inveti sa te iubesti pe tine inainte de a iubi pe altcineva. Lipsa de incredere in fortele proprii poate crea probleme neplacute intr-o relatie si te afecteaza atat pe tine, cat si pe partenerul/a tau/ta. Invata sa treci peste experientele neplacute din trecut, concentreaza-te asupra calitatilor tale si a ceea ce te face fericit/a si munceste pentru a deveni persoana care iti doresti sa fii! Nu lasa problemele personale sa iti strice relatia de cuplu!
10. Concentrarea asupra aspectelor negative
Pentru ca o relatie sa functioneze, este nevoie si de un grad de optimism sau, cel putin, realism. Fiecare cuplu se confrunta cu perioade mai putin bune – esentialul este sa nu te cramponezi de ele si sa iti dai silinta sa le depasesti. In viata de zi cu zi, nu te concentra asupra defectelor partenerului/ei tau/tale si/sau a relatiei – invata sa iubesti lucrurile bune si sa le evidentiezi.